Marieke Carijn psychologische begeleiding voor volwassenen

Therapie

Relatietherapie

Wanneer is relatietherapie aangewezen?

In elke relatie zijn er al eens ruzies, spanningen en problemen. Zolang dit de spuigaten niet uitloopt, en anderen er niet al te zeer onder lijden (bijvoorbeeld de kinderen), kan dit horen bij een gezonde relatie. Maar de manier waarop ruzie gemaakt wordt, zegt veel over de houdbaarheid van de relatie. Trekt de éne een muur op en geeft de andere alleen kritiek, of word je binnen je relatie geconfronteerd met gevoelens van minachting? Dan gaat dit op termijn de draagkracht van de relatie te boven en zal relatietherapie nodig zijn.

Wat kan je verwachten van relatietherapie?

In relatietherapie ga je als koppel met elkaar aan de slag. De therapeut biedt geen instant oplossing, maar werkt samen in dialoog met het koppel. Binnen de veilige ruimte van de therapiekamer wordt er gekeken waar de problemen zich precies situeren. Vaak spelen oude kwetsuren en verhaalt men eerder aangedaan onrecht, of test men de betrouwbaarheid van de relatie. Maar de problemen kunnen ook te maken hebben met ontrouw, jaloezie, seksuele problemen, moeilijke communicatie… In relatietherapie wordt er ruimte gemaakt om de problemen samen met je partner onder ogen te zien en te kijken hoe er anders mee omgegaan kan worden en hoe je je beter kan inleven in elkaar. Let wel, relatietherapie is geen wondermiddel. In de therapie is totale inzet van beide kanten nodig én de wil om te veranderen.

Hoe verloopt relatietherapie?

Beide partners worden samen uitgenodigd op gesprek. Relatietherapie veronderstelt immers dat beide partners aan het probleem willen werken, en het in aanwezigheid van de ander ter bespreking willen voorleggen. Er wordt onderling afgesproken met welke frequentie de gesprekken doorgaan. Tussendoor is het mogelijk dat je huiswerkopdrachten meekrijgt, die je individueel of als koppel moet maken. In de daaropvolgende sessie wordt deze opdracht besproken, en wordt er opvolging aan gegeven. Soms gebeurt het ook dat de therapeut met één of met beide partners apart gesprekken heeft. Het doel van deze individuele consultaties is eerder opgelopen kwetsuren bespreekbaar maken.

Hoe lang duurt relatietherapie?

Helaas kan hier geen pasklaar antwoord op gegeven worden. Veel heeft te maken met de intensiteit van de problemen, de duur van de problemen en de inzet van het koppel. Voor sommige koppels volstaan enkele sessies, en voor anderen neemt het maanden in beslag.